Ruminantlar yani geviş getiren hayvanlar her ne kadar rasyonla gelen her türlü azotlu bileşiği kullanarak işkembelerinde belirli bir miktarda mikrobiyal protein üretebiliyorlarsa da yüksek verimli ineklerin rasyonlarının kaliteli ve bypass özelliği yüksek olan protein kaynakları ile desteklenmesi gerekir. Çünkü inekler işkembelerinde ancak 20-25 kg sütün üretilmesine yetecek kadar protein üretebilirler.
Rasyonun protein içeriği ve miktarı süt verimi yanı sıra döl verimi için de önem taşır. Proteinin önemi damızlık sığırlarda henüz genç dönemde başlar. Yeterli ve kaliteli protein kaynakları ile beslenmeyen düveler geç kızgınlığa gelirler ve üreme aktiviteleri de sağlıklı olmaz. Düvelerin geç gebe kalması hem işletme karlılığı hem de o düvenin doğurduktan sonraki süt verim kabiliyetini olumsuz etkiler.
İneklerde ise, hayvanın protein ihtiyacını karşılamak üzere aşırı yüksek protein ile beslemek, ya da rasyonda kalitesiz protein kaynakları kullanmak kan amonyak düzeyini artırır. Kan amonyak ve dolayısıyla üre düzeyinin artması ise hayvanlarda üreme faaliyetlerini ve sağlığını bozar ve gebe kalma oranını düşürür.
İneklerin ihtiyaçlarını aşmayan fakat kaliteli protein kaynakları ile beslenmeleri gerekir. Prot10 protein dengesinin sağlanması ve rasyondaki protein kalitesinin yükseltilmesinde önemli rol oynar. Araştırmalar, daha düşük oranlarda fakat kaliteli protein kaynakları ile beslenen ineklerin , daha yüksek oranda kalitesiz protein kaynakları ile beslenen ineklerle aynı süt verimini sağladıkları gibi bu ineklere göre döl verimi sorunlarının da daha az olduğunu göstermiştir.
Prot10 ve Negatif Protein Dengesi
Geçiş dönemindeki ineklerde daha çok negatif enerji dengesi üzerinde durulur. . Ancak son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar yeni doğuran ineklerin ilk iki hafta negatif protein dengesine girdiklerini göstermektedir. Bu sürede inek 17 kg kadar vücut proteinini süt proteini ve şekerini üretmekte kullanır. Glutamin kanda en bol bulunan ve lökositlerin üretilmesinde en çok kullanılan amino asittir. Hayvanın negatif protein dengesinde olması kan Glutamin düzeyinin de düşmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Prot10 kuru madde tüketiminin düşük olduğu erken laktasyon döneminde ya da yüksek protein ihtiyacı olan yükse verim gruplarında rasyon protein ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştırır. Diğer taraftan amino asit kompozisyonu ve protein kalitesi ile rasyon proteininden yararlanmayı en üst düzeye çıkarır.
Neden Prot10?
Kullanım Şekli
Prot10 rasyondaki protein gereksinimi dikkate alınarak her yaş ve fizyolojik dönemdeki sığır ve koyun rasyonlarına karıştırılabilir.Bu konuda firmamız teknik sorumlularına danışılması yararlı olacaktır.